Ma 2019. február 23., szombat, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

Gyújtógyertya-csere Nyomtatás Cikk ajanlasa
Technika - Így gondozd, javítsd
Írta: Frischfeld Viktor   

Igen, a gyújtógyertyákról már született egy írás (ha még nem láttad, elolvashatod itt), de AZ a cikk ezzel a cikkel csak témájában hasonló; itt és most nem elméletről, hanem konkrétumokról lesz szó, avagy mit csinálj, vagy mit ne csinálj a megfelelő szikraképzés érdekében...
 
 
Mikor kell gyújtógyertyát cserélned? 
 
Azokban a minősített (és rendkívül ritka) esetekben mindenképpen, amikor a gyertya meghibásodik, de 15-20 ezer km lefutása után akkor is tanácsos kicserélni, ha nincs rájuk panasz. Ha a fenti csereperióduson túl hajtod a gyertyát, előbb-utóbb a gyújtás teljesítménye csökken, az üzemanyag fogyasztás nő, ezzel együtt az indítás is nehézkessé, megbízhatatlanná válik. 
 
Hogyan fogj hozzá? 
 
Szerezd be a megfelelő gyújtógyertyát (a kocsidba megfelelő típust megtalálod a kezelési útmutatóban, vagy ami még jobb, az autósbolt gyújtógyertya-katalógusában), mindjárt 4 darabot! 
Ha létezik a kínálatba több elektródás gyertya-modell, fontold meg az alkalmazását! Bár az ilyen gyertyák ára jelentősen magasabb, megbízhatóbban működnek az egy elektródás típusoknál, ugyanakkor lassabban is használódnak el.
 
Kell még...
 
Természetesen gyertyakulcs nélkül hozzá se' kezdj a műveletnek. Ha most mész venni, 21-es dugóval szerelt, T-hajtószáras megoldást keress, de könnyen elképzelhető, hogy a Karácsonyra kapott racsnis szerszámkészletedben is van erre a célra gyártott eszköz. Pár száz, de maximum ezer forintos tétel, arra az évi 1 (esetleg 2) alkalomra többnyire a TESCO gazdaságos gyertyakulcs is megfelel.
 
Tegyél a kezed ügyébe még rongyot is, hiszen a gyertya egész életében a hengerfejben ül, meglehet, hogy némi olajpára és por is rátapadt a filigrán testére.
 
 
Most már nekifoghatsz:   
 
  • Győződj meg róla, hogy a motor teljesen kihűlt-e? A meleg motorból csak nagyon nehezen tudod kihajtani a hőtágulás következtében beledagadt gyertyát, akár még a hengerfej öntvénye (menet) is megsérülhet. (Jobb esetben mindössze eltörik a szép új TESCO gazdaságos gyertyakulcsod.)
  • Vedd le az egyik gyertyáról a gyertyapipát. Határozottan fogd meg a pipa motorhoz legközelebbi részét és egyenletes erőkifejtéssel húzd le. A gyújtókábelt soha ne húzd, hacsak nem gondoskodtál előzőleg annak pótlásáról is...
  • Vigyázz, mindig csak egy gyertyával foglalkozz, csak egyetlen gyertyapipát húzz le! Ha az összes pipát lehúzod, könnyen összekeverheted a (gyújtási) sorrendet, márpedig akkor az autód az új gyertyákkal sem fog beindulni.
  • Tedd a gyertyakulcsot a gyújtógyertyára és tekerd ki. Lehetséges, hogy elsőre nehezen adja meg magát, de Te próbáld meg erősen, ugyanakkor érzéssel kitekerni. 
  • Tisztítsd meg a gyertya furat környékét. Óvatosan, az ujjad hegyére tekert ronggyal simítsd végig a hengerfejbe fúrt menetet, hogy eltávolítsd az esetleges apró fémszilánkokat.
  • Tekerd be az új gyújtógyertyát kézzel és húzd meg, amennyire csak kézzel tudod.
  • Vedd elő ismét a gyertyakulcsot és tekerd tovább a gyertyát ettől a pozíciótól még egy negyed fordulatot (90 fok). Ez a meghatározás a tömítőalátétes, azaz lapos felfekvő felületű gyertyákra igaz, amilyen pl. a FIAT 850 -esbe is való!
  • Tedd vissza a gyertyapipát és fújd ki magad.
  • Ismételd meg a fenti műveletsort sorban, egymás után a többi gyertyával is.
 
  
UNIX Autó Kft. - Autóalkatrész-kereskedelem
Országos lefedettségű bolthálózat, több százezer autós cikk

Klasszikus Olasz Autók Egyesülete © 2012 | Impresszum | Jogi nyilatkozat

 

Akikre büszkék vagyunk

Régi családi fotóink

Régi versenyek

Behavazva

Hirdetés

Kártyaelfogadó Partnereink:
Használtautó új felfogásban - Autocity Kft.
Használtautó-kereskedés, FIAT-márkakereskedés és autószerviz Csepelen
Pro-Vill Kft. (Budapest)
Önindítók-, generátorok javítása és akár azonnali cseréje
Torjay-tuning
Cégünk 1991-ben alakult, autóalkatrész kereskedelemmel foglalkozunk. Vállalkozásunk elsősorban Alfa Romeo, Fiat (Abarth), Autobianchi és Lancia (de igény szerint minden más típusú) autókhoz biztosít alkatrészellátást. Mind gyári alkatrészek, mind utángyártott termékek rendelése esetén rendkívül kedvező árakat tudunk biztosítani. Cégünk partnereink érdekében csakis olyan beszállítókkal áll kapcsolatban, amelyek a termékek kiváló minőségét garantálni tudják.
UNIX Autó Kft. - Autóalkatrész-kereskedelem
Országos lefedettségű bolthálózat, több százezer autós cikk
Biobolthungary.hu
BIO és 100% természetes élelmiszerek és kozmetikumok elérhető áron!
Bárdi Autó - Minden, ami az autóhoz kell!
Autóalkatrész-kereskedelem több, mint száz éve Magyarországon
FIAT Bambino
Egy autószerviz 1991-óta az Ajkai FIAT-osok szolgálatában
Makrai gépműhely (Budapest)
Veterán járművek javítása - motorblokkok és hengerfejek felújítása 1942 óta
Goór Zsolt autószerelő műhelye (Nagykanizsa)
Teljeskörű személy- és tehergépjármű szerviz, diesel specialista